Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Κύμα άγριων απεργιών στην Αγγλία (Φλεβάρης 2009)

Πηγές: www.bearfacts.co.uk (σάιτ απεργών!), www.libcom.org, uk.indymedia.org

Αρχές Φλεβάρη: Κύμα άγριων απεργιών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Πορεία εκατοντάδων εργατών ενάντια στις περικοπές "βρετανικών θέσεων εργασίας για τους βρετανούς εργάτες" (Οι περισσότερες εταιρίες προσλαμβάνουν από εργολαβικές ξένους εργάτες που συχνά δέχονται να εργαστούν με χαμηλότερο μισθό και σε χειρότερες συνθήκες εργασίας. Γύρω στα 3,8 εκατομμύρια μη-βρετανών εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το "κίνημα" εδώ έχει ξενερώσει άσχημα -έχουν ανάψει τα πληκτρολόγια- και αρκετοί θεωρούν τους άγριους απεργούς υποκινούμενους από το ΒΝΡ, το ναζιστικό κόμμα, το οποίο πράγματι προσπαθεί να ανοιχτεί προς τους απεργούς). Εργάτες κατασκευαστικών από έξι υπό ανέγερση πυρηνικά εργοστάσια ενώνονται σε μια ανεπίσημη δράση ενάντια στην πρόσληψη ιταλών και πορτογάλων εργατών στο εργοστάσιο ενέργειας του Lincolnshire όπου δεν δόθηκε δικαίωμα σε βρετανούς εργάτες να ζητήσουν δουλειά. Αρκετοί ακόμα έφυγαν από τη δουλειά το ίδιο πρωί. Παρόμοια σκηνικά στην Ουαλία. Ο πρωθυπουργός Gordon Brown κατηγόρησε το κύμα απεργιών που σαρώνει τη χώρα ως "αντι-παραγωγικό". Δήλωσε πως πρωτεραιότητά του είναι να εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας των βρετανών εργατών εν όψει της ύφεσης. Κινητοποιήσεις από διάφορους κλάδους. Τεράστιες συνελεύσεις εργατών. Σε ορισμένες ψηφίζεται αποχή από την εργασία για 24 ώρες. Άγριες απεργίες στη Σκωτία. Κινητοποιήσεις ενάντια στην ποινική δίωξη των απεργών, την κάλυψη όλων όσων εργαζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις υπάρχουσες συμβάσεις, έλεγχο των συνδικάτων στις προσλήψεις, επενδύσεις κυβέρνησης και εργοδοτών στην εργασία και την εκπαίδευση, ένταξη στα συνδικάτα των ξένων εργαζομένων.

3/2: Άγριες απεργίες με συμμετοχή εκατοντάδων πολωνών εργατών. Μετά από λίγες μέρες μια ομάδα πολωνών εργατών απελαύνεται πίσω στην πολωνία.

6/2: Ανακοίνωση για περικοπές χιλιάδων θέσεων από τις αυτοκινητοβιομηχανίες στην Αγγλία. Άγρια διήμερη απεργία εργατών στην International Automotive Components στο Λίβερπουλ.

8/2: Κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα. Εκατοντάδες εργάτες (κυρίως στην ενέργεια, κατασκευές, αυτοκινητοβιομηχανία) αποχωρούν από τις δουλειές τους χωρίς την κάλυψη των συνδικάτων, και συμμετέχουν σε πικετοφορίες και μπλόκα στις εισόδους εργοστασίων. Αρκετοί εργάτες κατεβαίνουν με κύριο σλόγκαν το British works for british workers (βρετανικές δουλειές για τους βρετανούς εργάτες) κατά τα λόγια του πρωθυπουργού Gordon Brown, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις έρχονται σε επαφή με ξένους εργάτες όπως στο Plymouth που οι απεργοί ενώθηκαν με εκατοντάδες πολωνούς εργάτες.

10/2: Τα συνδικάτα προσπαθούν να στρέψουν τις κινητοποιήσεις σε μια αντιπαράθεση με τους ξένους εργαζομένους, προωθώντας παντού το σύνθημα British works for british workers, ενώ συνδικαλιστές λογομαχούν με απεργούς όταν τους κατηγορούν ότι έχουν ξένους εργάτες μαζί τους. Τα μίντια, που συνήθως αποσιωπούν ή συκοφαντούν κάθε παράνομη εργατική δράση, αυτή τη φορά ασχολούνται με εκτενή αφιερώματα εστιάζονται στο British της υπόθεσης.

13/2: Εργάτες στην κατασκευή ενος νέου σταθμού ηλ. ενέργειας κατέβηκαν σε ανεπίσημη απεργία μετά από απειλή της ισπανικής εργολαβικής φίρμας ότι όποιος συμμετέχει στην πικετοφορία θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις, ενώ εκατοντάδες απ' αυτούς τελικά συμμετείχαν με σημαίες και πλακάτ μπλοκάροντας την κύρια είσοδο στο εργοστάσιο του Newark στο Nottinghamshire, τα χαράματα. Κατέφτασαν μονάδες της αστυνομίας, και οι διαδηλωτές τελικά εκδιώχτηκαν προς το κέντρο του Newark, λίγα μίλια παρακάτω. Αρκετοί αποκόπηκαν από την πορεία και κατευθύνθηκαν στο τοπικό κέντρο εύρεσης εργασίας, όπου έκαναν μια ανοιχτή συζήτηση. Ανάλογες κινητοποιήσεις σε διάφορα μέρη.

Από τα μέσα Φλεβάρη και μετά τα πράγματα έχουν πέσει στην Αγγλία, ενώ η αναταραχή φαίνεται να έχει μεταφερθεί στην Ιρλανδία όπου σήμερα είχε διαδήλωση 120.000 παράλληλα με αρκετές απεργίες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου