Από τις τρεις είχε στηθεί τραπεζάκι με έντυπα, όπου υπήρχαν μεταφράσεις των αιτημάτων των κρατουμένων και πληροφορίες για τη κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, προκηρυξεις αλληλεγγύης από Act For Freedom και Random Anarchists και μεταφράσεις γραμμάτων από τη φυλακή των αναρχικών Π. Γεωργιάδη, Γ. Βούτση-Βογιατζή και Γ. Δημητράκη, καθώς κι ένα χρονικό των κινητοποιήσεων μέσα κι έξω απ' τις φυλακές από το http://anarcores.blogspot.com/.
Η συγκέντρωση έγινε όχι τυχαία στο Brixton, προλεταριακή γειτονιά με κατοίκους κατά κύριο λόγο αφρο-καραϊβικανής καταγωγής, μάλλον γνωστής για τα σπουδαία μπάχαλα των 80es, που έχει όμως φάει τρελή καταστολή τα τελευταία χρόνια, με τους αστυνομικούς ελέγχους να είναι σε καθημερινή βάση, και μάλιστα στην κεντρική πλατεία όπου γινόταν χαμός από κίνηση, έξω από τον κινηματογράφο Ritzy όπου εκείνη την ώρα προβαλλόταν η καινούρια ταινία του Steve McQueen "Hunger" για την απεργία πείνας των κρατουμένων του IRA κατα την οποία έχασε τη ζωή του ο Bobby Sands. Ιδού:
από τις προετοιμασίες... Πίσω, ο κινηματογράφος. Δεξιά όπως και κάτω, το τραπεζάκι.
Από την μεριά τους οι μπάτσοι ήταν μάλλον διακριτικοί, αν εξαιρέσουμε τις 2 κλούβες που έκαναν τον κύκλο της πλατείας ανα 5', και το για κανα μισάωρο σταματημένο κώλι στα 10 μέτρα από το τραπεζάκι (φωτό μάλλον αργότερα). Μετά τις 6:30, κι αφού μερικές εκατοντάδες κείμενα είχαν μοιραστεί στους περαστικούς (υπήρξε σχετικό ενδιαφέρον) και μερικά συνθήματα με σπρέυ γράφτηκαν στην περιοχή, ενώ ο κόσμος στο τραπεζάκι κυμαινόταν από 15-25αρια άτομα, οι εναπομείναντες αποφασίσαμε να βολτάρουμε προς τις φυλακές του Brixton, που καταφέρνουν να βρίσκονται μέσα στον ιστό της πόλης και ταυτόχρονα να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο που να έχεις οπτική ή ακουστική επαφή με τους φυλακισμένους. Η φυλακή είναι από το 1819 (οι σύγχρονες π.χ. οι σχεδιαζόμενες Titan prisons χτίζονται μακριά από κατοικημένες περιοχές, ώστε οι κρατούμενοι να νιώθουν περισσότερο απομονωμένοι και στο έλεος των φρουρών). Γύρω στους 800 άνδρες κρατούνται στη φυλακή του Brixton, καταδικασμένοι συνήθως από κάποιο τοπικό δικαστήριο, ενώ έχουν περάσει και προσωπικότητες όπως ο Bertand Russel, που φυλακίστηκε εδώ κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, λόγω της αντιπολεμικής δραστηριότητάς του. Μερικές εικόνες από την πολιορκία των φυλακών:
Με τα πολλά, φτάσαμε κοντά σ' ένα κτίριο που στεγάζονταν τα πλυντήρια. Αντί για τους τυπικούς πυργίσκους με φρουρούς, παντού κάμερες. Η επιγραφή είναι από τον πίσω τοίχο.
Μετά από αρκετή ώρα γύρω-γύρω, η αποχώρηση έγινε συγκροτημένα σε μπλοκ με μεγαλειώδη περίπατο προς το κέντρο, αφού σταθήκαμε αρκετή ώρα στη κεντρική λεωφόρο μπροστά από τις φυλακές με το πανώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου